Inicijativa

Svako dete u Srbiji bi trebalo da uči programiranje od prvog razreda. Za 15-tak godina će deca učiti programiranje u prvom razredu kao sto danas uče da čitaju i pišu i pitaćemo se zašto nismo uveli programiranje ranije.

Hajde da budemo prva zemlja u svetu koja je uvela programiranje od prvog razreda. Ne informatiku, nego baš programiranje. Ne moraju da budu ocenjivani, ali neka uče. Mislite da su prvaci premladi za programiranje? Čim nauče prva slova, mogu da počnu da programiraju na ćirilici.

StudioSrpski

Sat Programiranja je globalni pokret koji dostiže desetine miliona učenika u 180+ zemalja. Svako može organizovati jedan Sat Programiranja. Vodiči (tutoriali) za Sat Programiranja su dostupni na više od 40 jezika (pa tako i na sprskom) i nije potrebno nikakvo iskustvo u programiranju za organizaciju ovakvog dogadjaja. Uzrast od 4 do 104.

198,474 Sata Programiranja širom sveta!!

Šta je Sat Programiranja?

Sat Programiranja je jednosatni uvod u kompjuterske nauke, dizajniran da demistifikuje programiranje i pokaže da svako može da nauči osnove programiranja.

Zašto Programiranje?
Svaki učenik bi trebao da ima priliku da nauči programiranje. To pomaže negovanju veština rešavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspeh u karijeri u 21-om veku.

Kako mogu da učestvujem u Satu Programiranja?
Počnite planiranje ovde pregledom “Kako-da” vodiča (“How-to” tutoriala). Možete organizovati Sat Programiranja u vašoj školi ili u mesnoj zajednici ili na poslu.

Ko stoji iza Sata Programiranja?
Sat Programiranja je organizovan od strane Code.org, javne 501 c3 neprofitne organizacije iz Amerike, posvećene širenju informatike i programiranja tako što omogućuje pristupačnost programiranju u sve više škola, i povećano učestvovanje žena i pripadnika manjina. Ogromna koalicija partnera ujedinjeno podržava Sat Programiranja — uključujući Microsoft, Apple, Amazon itd.

Ne znam ništa o programiranju. Da li ipak mogu da budem domaćin događaja?
Naravno. Sat Programiranja je delatnost koja sama vodi učesnike kroz svet programiranja. Sve što treba da uradite je da isprobate naše vodiče-tutorijale, izaberite vodič koji želite, i izaberite jedan sat – mi brinemo o ostalom. Takođe imamo opcije za svaki uzrast i nivo iskustva, od vrtića nagore.

Da li mi treba računar za svakog učesnika?
Ne. Mi imamo vodiče-tutoriale za Sat Programiranja koji rade na računarima, pametnim telefonima, tabletima, kao i neke za koje uopšte ne trebate računar!

Evo nekoliko mogućnosti:

Rad u parovima. Istraživanja pokazuju da učenici najbolje uče programiranje u parovima deljenjem računara i zajedničkim radom. Podstaknite svoje učenike da dele.
Koristite projektor. Ako imate projektor povezan na računar i internet, cela grupa može učiti Sat Programiranja zajedno. Pogledajte video zapise zajedno i naizmenično rešavajte zagonetke i odgovarajte na pitanja.

Učite bez upotrebe elektronike. Nudimo vodiče za koje uopšte ne treba računar.

Koliko se može naučiti za jedan sat?
Cilj Sata Programiranja nije da nauči nekoga da postane programer za jedan sat. Jedan sat je dovoljan samo da se nauči da je programiranje zabavno i kreativno, da je dostupno svim uzrastima svim učenicima. Mera uspeha ove kampanje nije u tome koliko studenti nauče – uspeh se ogleda u širokom učešću bey obyira na pol, etničku ili socio-ekonomsku pripadnost, a rezultat je povećano interesovanje za programiranje. Milioni nastavnika i učenika koji učestvuju su odlučili da idu dalje od jednog sata – da uče ceo dan ili nedelju dana ili duže, a mnogi studenti su odlučili da se upišu na kurs programiranja ili čak da upišu elektronski fakultet.

Pored učenika, još jedan “učenik” je edukator koji stiče poverenje posle jednog sata da može da podučava informatiku ili programiranje, iako oni ne moraju imati fakultetsku diplomu kao kompjuterski stručnjaci. Desetine hiljada nastavnika odlučilo je da nastavi dalje učenje informatike ili programiranja.

Iznad svega, ono što svi učesnici mogu naučiti za sat vremena je da oni to mogu da nauče i savladaju i da programiranje nije bauk.

IT sektor bi trenutno mogao u Srbiji da zaposli 30.000 stručnjaka, ali se kroz naš sistem za to edukuje između 1.000 i 1.500 ljudi godišnje.

“Poslednje istraživanje domaće programerske zajednice iznedrilo je jedan zanimljiv podatak – više od polovine developera nema relevantno fakultetsko obrazovanje i to se uklapa i sa globalnom statistikom. Dodatno se pokazalo da posedovanje relevantne diplome ne utiče ni na platu programera, čiji prosek je, na nivou cele zemlje, 1.225 evra, što jasno govori o manjku ovog kadra na tržištu rada” Link

Srednjoškolci danas mogu da upišu IT smer u elektrotehničkoj školi i to ne u svakoj.

Hajde da ubedimo vladu da otvori mnogo više mesta na IT smerovima u elektrotehničkim školama, kao i da doda IT smer u sto više srednjih skola bez obzira na tip srednje škole. Zamislite da svaka gimnazija u Srbiji ima po 2-3 odeljenja sa IT smerom!!